Состојката која се нарекува глицерол монолаурат се содржи во мајчиното млеко, но истата ја нема во млекото во прав.

Во споредба со борбата против штетни бактерии, ГМЛ го поттикнува растот на корисни бактерии.

Авторот на студијата, Доналд Ленг, вели дека откритијата покажуваат дека високото ниво на ГМЛ го инхибираат растот на патогени бактерии.

Студијата покажа дека мајчиното млеко ги штити новороденчињата од штетните бактерии како Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis и Clostridium perfringens.

Откако го отстранија ГЛМ од мајчиното млеко, согледаа дека тогаш не е ефикасно во борбата против Staphylococcus aureusa.