Генерално, многу не знаат кои се негативни последици кои оваа пијачка ги има по нашето здравје. Најлошо од се е што во голема количина се дава и на децата, што може да доведе до неочекувани последици.

Овој „отров“ се газираните сокови!

Според научните истражувања, еве какви дејства има по човечкото телото:

1. Во првите 10 минути

Една чаша во себе содржи 10 лажици шеќер, а тоа е 100% дневна дозволена доза. Во телото стигнува и фосфорот, заслужен за интезитетот на вкусот.

2. По 20 минути

Доаѓа до зголемување на глуказата и инсулинот, што доаѓа до претворање на шеќерот во масти во црниот дроб.

3. По 40 минути

Кофеинот во пијачката потполно се апсорбира во телото, во рок од 40 минути. Протокот на крвта се зголемува, а црниот дроб почнува да произведува повеќе шеќер во крвта. Вашиот мозок почнува да ги блокира рецепторите на хормонот аденозин, што го спречува чувството на замор.

4. По 45 минути

Лачењето допамин се зголемува, што значајно влијае да се чувствувате добро и тој ефект е сличен на оној кој го дава хероинот.

5. До 60 минути

Магнезиумот, фосфорната киселина, калциуот и цинкот доведуваат до зголемено варење. Тоа е поврзано со големото количество шеќер и вештачки засладувачи кои го ограничуваат излачувањето на калциум во текот на мокрачата.

6. По 60 минути

Диеретичките својства на кофеинот почнуваат да делуваат и сите минерали, вклучувајќи ги и магнезиумот, калциумот и цинкот наменети за коските, тогаш се излачуваат во урината.

7. По малку повеќе од еден час

Распоредувањето на шеќерот по организмот е во завршна фаза. Се чувствувате полни со енергија и можете да очекувате чести промени на расположението.

Заедно со газираните сокови, од телото се излачува целата вода и хранливи честитки, неопходни за функционирање на организмот.

На крајот, ризикот од развојот на дијабетес значајно се зголемува.