Појадокот често се смета за најважен оброк во денот, но некои вообичаени опции за појадок може да придонесат за надуеност и дигестивни проблеми. Одредени намирници, како што се оние со висока содржина на натриум, шеќер или преработени состојки, може негативно да влијаат на здравјето на цревата.
Ултра-обработена храна
Ултра-обработената храна, како што се различните солени и слатки колачи кои вообичаено се јадат на појадок, може да придонесат за надуеност и проблеми со варењето. Овие намирници често се богати со рафинирани јаглехидрати и шеќери и немаат важни хранливи материи како влакна. Покрај тоа, недостатокот на влакна во оваа храна може да го попречи дигестивниот процес, придонесувајќи за надуеност и непријатност.
„Единствената храна што би им препорачала на сите да престанат да јадат би била високо рафинирана храна, како што се печива. „На многу од овие намирници им недостасуваат хранливи материи потребни за одржување на здравото варење и доведуваат до нерамнотежа во микробиомот, што може да доведе до гасови и надуеност“, вели нутриционистката Ејми Липерт за SheFinds.
Спакувани барчиња за појадок
Нутриционистот Мина Була предупредува: „Ваквите плочки можеби изгледаат како пригоден избор кога сте во брзање, но многу од нив се полни со рафинирани зрна, шеќер и вештачки адитиви“. Таа додава дека тоа негативно влијае на нашиот дигестивен систем и придонесува за надуеност.
Сланина
Сланината често е богата со натриум, а прекумерниот внес на натриум може да предизвика задржување на водата во телото, што доведува до надуеност и чувство на надуеност. Сланината е богата со заситени масти и натриум. „Заситените масти можат да предизвикаат воспаление низ телото и цревата, што доведува до надуеност и дигестивни проблеми“, објасни диететичарот Џеси Фидер.
Мусли од продавница
Иако муслите често се сметаат за здрав избор за појадок поради содржината на цели зрна, овес и јаткасти плодови, тие всушност може да придонесат за надуеност и проблеми со дебелото црево кај некои поединци. Многу видови мусли купени во продавница се полни со додадени шеќери и нездрави масти, кои можат да го нарушат дигестивниот систем и да доведат до непријатност.
„Муслите се продаваат како здрава опција богата со растителни влакна, но повеќето производи што се купуваат во продавница се исто така полни со додадени шеќери и тешко сварливи јаткасти плодови и семки, што може сериозно да влијае на чувствителниот стомак“, заклучи нутриционистот Алана Кејт Дерик.