Научниците велат дека хормоните целосно ги контролираат жените, бидејќи новите истражувања покажале дека понежниот пол е многу почувствителен на нивното влијание отколку што се верувало порано. На пример, хормонот кортизол, кој се излачува во стресни ситуации, кога е малку покачен, предизвикува повеќе бурни реакции отколку кај мажите.

Ова објаснува зошто жените често реагираат премногу емоционално на безопасни ситуации. Исто така, посилниот пол многу полесно се справува со стресот, не паничат, туку се фокусираат на проблемот.

Студиите исто така потврдија дека жените се повеќе склони кон депресија и посттрауматско нарушување. Но, досега, експертите не знаеја која е биолошката причина за ваквото однесување. Тие дошле до заклучок врз основа на студија на мозочните клетки. Женскиот мозок реагира поинтензивно, додека машкиот во стресни ситуации дава наредба да се намали нивото на протеини, што доведува до помирни реакции.

До менопаузата, емоциите се понасилни, а претставниците на поубавиот пол не можат секогаш успешно да ги контролираат емоциите, после тоа доаѓа до „смирување“, но дури и тогаш не реагираат толку мирно како и мажите.