Либанските власти најавија ноќен полициски час за невакцинираните лица

Либанските власти денеска најавија дека ќе воведат ноќен полициски час за невакцинираните пред почетокот на божиќните празници. Според либанскиот министер за здравство Фирас Абијад тоа е една една од мерките…

Либанските власти денеска најавија дека ќе воведат ноќен полициски час за невакцинираните пред почетокот на божиќните празници. Според либанскиот министер за здравство Фирас Абијад тоа е една една од мерките за запирање на неодамнешниот пораст на зголемениот број инфицирани со Ковид-19 и мерка на претпазливост поради појавата на новиот сој Омикрон.

Либан нема регистрирано ниту еден случај на инфекција со Омикрон, но малата земја се соочува со сериозна финансиска криза и е загрижена дека нејзиниот здравствен систем нема да може да се справи со новозаболени лица.

– Одборот за справување со Ковид-19 сака да избегне воведување на целосно затворање и се надева дека ќе поттикне вакцинација на повеќе луѓе, истакна Абијад.

Поради новите мерки до 10 јануари е задолжителна целосна вакцинација на службениците од јавната адмнинистрација и безбедносниот сектор, припадниците на армијата и вработените во здравството, образованието и туризмот. Абијад предупреди дека во спротивно ќе останат без работа.

Либан минатата недела регистрира пораст на новозаболени лиза за 34 проценти, со повеќе од 1.000 нови инфекции дневно.


Related Articles