Сите сме свесни дека треба да пиеме многу вода, но не сите може да ја консумираат во големи количин. За жал, многу пијалоци не се во можност да ја заменат оваа витална течност.
Ако ви се чини дека барате вкусна и здрава алтернатива, не заборавајте да пробате вода со јачмен. Јачменот е исклучително добар за здравјето, а зрната се богати со витамини и минерали.
Пиењето вода со јачмен секој ден ќе помогне да се одржи балансот на водата и да го засити организмот со витамини.
Го подобрува варењето на храната
Јачменот содржи влакна, кои помагаат во варењето на храната да се нормализира. Тоа ви помага да ги апсорбирате хранливите материи и да се ослободите од запек и киселина рефлукс.
Ја стимулира функција на бубрезите
Водата од јачмен ги спречува камењата во бубрезите и сродните болести.
Ова е корисно не само за бубрезите, туку и за мочниот меур.
Спречува инфекции на уринарниот тракт
Овој проблем е особено релевантен за жените. Водата од јачмен има диуретичен ефект што спречува инфекции на уринарниот тракт.
Против артритис
Магнезиумот и калиумот содржан во пијалокот спречуваат проблеми со коските. Дневната употреба на вода со јачмен помага во олеснување на болката и воспалението во зглобовите и го спречува артритисот.
Ја подобрува функцијата на мозокот
Во водата од јачмен има многу цинк што помага за подобрување на мозочните функции. Консумирањето постојано ќе го одржува вашиот мозок здрав.
Цинк, исто така, помага да се спречи Алцхајмеровата болест, ја зголемува концентрацијата и ја подобрува меморијата.
Предности на кардиоваскуларниот систем
Диететски влакна помагаат во намалување на холестеролот во организмот, а тоа спречува опасни состојби за срцето и крвните садови.
Ја подобрува состојбата на кожата
Витамините А и Е содржани во пијалокот се корисни за кожата, косата и ноктите.
За да подготвите вода од јачмен, потребна ви е вода и зрна од јачмен што може да се најдат во секоја специјализирана продавница за здрава храна. За да му дадете на пијалокот вкус и арома, можете да користите природни вкусови – мед и лимон.
Јачменот темелно се мие, потоа се истура со вода и се става на шпоретот. Литар и пол вода е доволно за 50 грама јачмен. Откако ќе зоврие, пијалокот се вари околу еден час и половина на тивок оган, а потоа се лади и се цеди.