Корисен пијалок со одличен вкус
Ѓумбирот се повеќе наоѓа место во нашите кулинарски рецепти. Свежо или сушено, го додаваме во готвени јадење, супи, свеж зеленчук или го комбинираме со мед и ореви за силен имунитет. Исто така, може да се направи прекрасен сируп за додавање во вашата овесна каша, чај или да земете неколку лажици на ден.
За што помага сирупот од ѓумбир и како да се подготви?
За подобро варење и подобар метаболизам
Сирупот од ѓумбир содржи одредени масла кои го стимулираат производството на плунка, што го помага процесот на варење. Ѓумбирот во комбинација со мед и цимет исто така може да помогне при надуеност и запек.
Помага при настинка
Ѓумбирот има неверојатни антибактериски својства, што го прави погоден за правење пијалок што го зајакнува имунитетот за време на настинка и грип. Конзумирањето на сируп од ѓумбир помага во олеснување на напнатоста во синусите, делува како лек против гашлица и го олеснува болното грло.
Контролира висок крвен притисок
Според експертите, некои соединенија во ѓумбирот можат да помогнат во намалувањето на хипертензијата. Зачин го намалува ризикот од згрутчување на крвта во артериите и крвните садови и со тоа го контролира крвниот притисок. Исто така, некои соединенија во ѓумбирот можат да помогнат во намалување на холестеролот во крвта, што може да предизвика срцеви заболувања.
Отстранува лош здив
Друга причина да се подготви сируп од ѓумбир е тоа што помага да се елиминираат бактериите во усната шуплина што предизвикуваат лош здив.
Како да подготвите сируп од ѓумбир?
Потребни намирници:
1 чаша свеж ѓумбир, излупен и исечен;
3 чаши вода;
1 стапче цимет;
мед за сладост.
Во длабоко тенџере измешајте ја водата, ѓумбирот и циметот. Кога смесата ќе зоврие, намалете ја топлината и оставете да врие додека течноста не се преполови. Потоа исцедете го и оставете да се излади. Кога сирупот е на собна температура, можете да додадете и мед. Да сечува во фрижидер.