Постарите луѓе во Европа би можеле да се соочат со тешка сезона на грип, која, кога ќе се додаде на тековната пандемија на коронавирус, има потенцијал да ги оптовари здравствените системи на ЕУ, предупредува Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC). Европската агенција објави дека циркулацијата на грипот во Хрватска веќе го надминала сезонскиот праг, што е невообичаено рано, пренесуваат медиумите во регионот.

Во меѓувреме, грипот кој најмногу циркулира оваа година, А (H3N2), повеќе ги погодува постарите луѓе и е поврзан со намалената ефикасност на вакцината против грип, велат експертите. Раното откривање на овој подтип е индикација дека претстојната сезона на грип може да биде тешка, вели шефот на програмата за грип на европскиот центар, Паси Пентинен.

ЕЦДЦ забележа дека ограничувањата поврзани со пандемијата за време на минатогодишната сезона на грип речиси го елиминираа ширењето на болеста во европскиот блок, што укажува на тоа дека мерките како што се маските и дистанцирањето биле ефективни против грипот.

Во меѓувреме, вакцинацијата против коронавирус и грип обезбедува заштита од сериозни болести, рече Пентинен, додавајќи дека ова е особено важно за оние кои работат во здравствени и старечки домови.