Ако сакате да направите нешто добро за вашиот мозок и да ја подобрите меморијата и концентрацијата, треба да го снабдите со важни хранливи материи. Храната за мозокот е нешто на кое треба да му се посвети целосно внимание. Еве што би требало да јадете:
1. Мрсна риба: Кога експертите зборуваат за храна за мозокот, масната риба често е на врвот на листата. Тоа вклучува: лосос, пастрмка, туна, харинга и сардини. Сите тие се богати со омега-3 масни киселини. Околу 60% од нашиот мозок е составен од масти, а половина од тие масти се состојат од омега-3 масни киселини, кои се неопходни за учење и меморија. Омега-3 помага во спречување на Алцхајмерова болест и депресија. Некои истражувања исто така сугерираат дека луѓето кои редовно јадат риба имаат тенденција да имаат повеќе сива материја во нивните мозоци. Сивата материја содржи најголем дел од нервните клетки кои го контролираат донесувањето одлуки, меморијата и емоциите.
2. Боровинки: Оваа бобинка е богата со антоцијани, кои имаат силно антиинфламаторно и антиоксидантно дејство. Антиоксидансите делуваат против оксидативниот стрес и воспалението, состојби кои можат да придонесат за стареење на мозокот и невродегенеративни болести. Откриено е дека некои од антиоксидансите во боровинките се акумулираат во мозокот и помагаат да се подобри комуникацијата помеѓу мозочните клетки.
3. Куркума: Куркуминот, главната состојка на овој зачин, е моќно антиоксидативно и антиинфламаторно соединение кое може да ја подобри меморијата кај пациентите со Алцхајмерова болест. Тој исто така може да помогне во чистењето на амилоидните плаки кои се белег на оваа болест. Покрај тоа, куркуминот ја ублажува депресијата, бидејќи го зголемува нивото на серотонин и допамин – хормони кои го подобруваат расположението.
4. Брокула: Брокулата е преполна со моќни растителни соединенија, вклучително и антиоксиданси. Многу е богат и со витамин К. Само 160 гр варена брокула содржи 100% од препорачаната дневна доза на овој витамин. Витаминот К е растворлив во масти и е неопходен за формирање на сфинголипиди, тип на маснотија која е густо спакувана во мозочните клетки. Неколку студии на постари возрасни лица го поврзуваат повисокиот внес на витамин К со подобра меморија и когнитивен статус. Покрај витаминот К, брокулата содржи голем број на соединенија кои и даваат антиинфламаторно и антиоксидантно дејство, што може да помогне да се заштити мозокот од оштетување.
5. Семки од тиква: Семките од тиква содржат моќни антиоксиданси кои го штитат телото и мозокот од оштетување на слободните радикали. Тие се и одличен извор на магнезиум, железо, цинк и бакар. Секоја од овие хранливи материи е важна за здравјето на мозокот:
Цинк: Овој елемент е клучен за нервната сигнализација. Недостатокот на цинк е поврзан со многу невролошки состојби, вклучувајќи Алцхајмерова болест, депресија и Паркинсонова болест.
Магнезиум: Неопходен е за учење и меморија. Ниските нивоа на магнезиум се поврзани со многу невролошки нарушувања, вклучувајќи мигрена, депресија и епилепсија.
Бакар: Мозокот користи бакар за да ги контролира нервните сигнали. И кога нивото на бакар е нарушено, постои поголем ризик од невродегенеративни нарушувања, како што е Алцхајмерова болест.
Железо: Дефицитот на железо може да биде означен со мозочна магла и нарушена функција на мозокот.