Зимата неодоливо не искушува со топли напитоци кои ја загреваат душата и телото, а топлото чоколадо секако е кралица меѓу нив. Но, што ако класичното топло чоколадо го подигнеме на повисоко ниво?

Едно од нашите омилени божиќни колачиња е секако нашиот омилен gingerbread, а нивните ароми веднаш не потсетуваат на тој период од годината на кој толку многу се радуваме.

А бидејќи топлото чоколадо е зимски пијалок број еден, ви пренесуваме рецепт за топло чоколадо со вкус на џинџербред – комбинација од богата чоколада и зачини кои мирисаат на Божиќ. Овој ароматичен пијалок е идеален за уживање со ќебе и добра книга, но и за дружење со саканите.

Состојки:

500 мл млеко (кравјо или растително, по избор)

100 гр темно чоколадо (најмалку 70% какао)

2 лажици какао во прав

2 лажици кафеав шеќер или јаворов сируп (по избор)

1/2 лажичка мелен цимет

1/4 лажичка мелен ѓумбир

прстофат мелено морско оревче

нотка мелено каранфилче

1/2 лажичка екстракт од ванила

шлаг и рендано чоколадо за декорација (по желба)

Подготовка:

Загрејте го млекото во тенџере на средна температура, внимавајте да не зоврие.

Додадете ја сечканата темна чоколада и мешајте додека целосно не се стопи.

Измешајте какао во прав и кафеав шеќер или јаворов сируп, а потоа сè добро измешајте.

Додадете цимет, ѓумбир, морско оревче и каранфилче. Продолжете со мешање додека зачините не се соединат со напитокот.

На крајот додадете го екстрактот од ванила и тргнете го од оган.

Послужете топло чоколадо во вашите омилени шолји, украсете со шлаг и рендано чоколадо по желба.