Потребни состојки:

400 гр. Тестенини Матини
1 главица црвен кромид (може да биде и бел)
1-2 чешниња лук
1 морков
3-4 кисели краставички
1 мала лименка пченка
1 чаша јогурт од 180 гр.
сол по вкус
150-200 гр сирење
2 варени јајца
свеж магдонос
слатка црвена пиперка

Начин на подготовка:

Во длабок тенџере ставете многу вода, па ставете ја на шпорет и загрејте ја да зоврие. Додадете малку сол во водата.

Во меѓувреме, додека чекате водата да зоврие, подгответе го зеленчукот. Измијте го морковот, излупете го и исечете го на кругови или коцки. Излупете го кромидот, па исечете го на мали коцки. Исто така, ситно исечкајте три или четири кисели краставички од тегла.

За тоа време водата во тенџерето треба да зоврие, па додадете ги тестенините и варете ал денте, за време според етикетата на пакувањето.

Додадете го сечканиот морков да се свари заедно со тестенините. Потребно е само повремено да се меша.

Сварените тестенини измијте ги под ладна вода и добро исцедете ги. Во посебен стаклен/проѕирен (декоративен) сад ставете ги тестенините заедно со морковите. Потоа додадете ги сечканите кисели краставички и исечканиот кромид. Измешајте ја пастата со лажица. На крај додадете ја сварената пченка од конзервата.

Откако убаво ќе ја измешате салатата, прелијте со чаша 180 гр течен јогурт (можете да додадете уште ако сакате да биде посочна). Одозгора изрендајте околу 150 гр кравјо сирење, можете да користите и друго сирење по ваш вкус.

Откако повторно ќе ја фрлите салатата, ќе ви останат уште неколку состојки за додавање. Исцедете едно или две чешниња лук преку преса или исецкајте ги многу ситно.

Потоа посолете ги и додајте ги тврдо варените јајца исечкани на кругови (или коцки по ваша желба). Добро измешајте за да се распоредат состојките рамномерно, а потоа избришете ги страните на садот со хартиена крпа.

Одозгора украсете ја со неколку кругови тврдо варени јајца и неколку листови свеж магдонос. Посипете малку црвена слатка пиперка во прав на неколку места.