Болест која често ја мешаат со други болести

Овој вид на карцином е тешко да се дијагностицира, па затоа често се наоѓа во доцни фази кога е тешко да се лекува. Во првите фази на неговиот развој, болеста често се меша со други болести.

Сепак, според публикацијата на специјализирани онколози, постои знак чија манифестација укажува на потребата од испитување на панкреасот.

И овој знак е токму досадната и постојана болка во грбот или болки во стомакот. И тоа чудна, неизвесна болка. Може да биде брановидна, понекогаш да се засилува после оброк или кога сте легнати. Состојбата се олеснува при навалување напред.

По некое време таа поминува, но како да по некое време, повторно, без причина, болката се појавува сама. Според онколозите во публикацијата, статистички 70% од пациентите со рак на панкреасот се обратиле кај лекарите со само таква поплака – досадни болки во грбот.

Кај некои пациенти, оваа болка е концентрирана само во задниот дел. Да не заборавиме на фактот дека ракот на панкреасот има и други симптоми – слабеење, пожолтување на кожата и белина на очите.

Панкреасот е одговорен за производство на инсулин, кој е нарушен во присуство на малиген процес. Ова се манифестира како симптоми карактеристични за дијабетес. Но, за жал, овие симптоми само покажуваат дека болеста веќе се занемарува, односно продлабочува.