Недоволната хидратација во текот на денот може да доведе до разни здравствени проблеми кои ни ја крадат енергијата во текот на денот, чувство на замор, гадење, вртоглавица, запек, неможност за концентрација, слаб метаболизам, но и физички промени како зголемување на телесната тежина, сува коса и кожа.

Она што е многу важно е да се напиете чаша вода веднаш по будењето наутро, не сок од каша, чај или кафе, туку чиста вода, а самото воведување на оваа едноставна рутина многу ќе ја промени ситуацијата.

Според јапонската народна и природна медицина, треба да испиете чаша вода веднаш по будењето. Наутро испијте 4 чаши вода, по 150 милилитри, со пауза од 5-7 минути. После тоа, немојте да јадете и да пиете ништо 45 минути, а потоа распоредете околу 2,5 литри вода во текот на денот. Не пијте многу ладна или многу топла вода – нејзината температура треба да биде слична на телото.

Во утринската чаша вода можете да истурете малку сок од лимон, доколку немате стомачни проблеми, бидејќи оваа комбинација се покажала како многу успешна во забрзувањето на метаболизмот.