Мандарините се омилена зимска ужина на многумина. Токму овој вкус го поврзуваме со Новата година. Сепак, многу ретко можеме да слушнеме за нивните придобивки. На крајот на краиштата, тоа не е само вкусно овошје.

Максимумот што го знаеме за нив е дека мандарините содржат голема количина на витамин Ц, како и другите цитрусни овошја. Сепак, нивните придобивки не завршуваат тука.

* Мандарините се чини дека имаат силен антимикробен ефект.

* Тие се асистент во третманот на астма и бронхитис

* Тие се ефикасни во борбата против габични инфекции

* Мандарини – најдобариот природен антибиотик

* Содржат витамини Д, К Б1.

Се разбира, постојат контраиндикации за употреба на ова овошје во големи количини. Мандарините треба да се избегнуваат доколку имате киселини во желудникот, чир на желудникот и дуоденален улкус со акутен нефритис. Тие можат да ги иритираат бубрезите и желудочната слузница.

Сумирајќи го горенаведеното, мандарините се навистина корисни затоа што имаат штетен ефект врз разни паразити, убиваат габи, го заситуваат нашето тело со различни витамини. Тие исто така се природен антибиотик. Доволно е да консумирате 2 мандарини на ден за да го наполните вашето тело со хранливи материи.