Овие напитоци треба да се внесат затоа што во нив се наоѓа лактобацилус булгарикус, бактериски вид кој e важнен за здравјето на дигестивниот тракт.

Луѓето кои консумираат поголеми количини кисело млеко или јогурт се поздрави и живеат подолго, покажаa истражувањата.

Инаку, микроорганизмите кои се користат за пробиотички цели потекнуваат од човечкиот дигестивен тракт, не се патогени и ниту токсични за луѓето.

Совршено ги преживуваат условите кои преовладуваат во дигестивниот тракт.

Тоа значи дека не реагираат на висока киселост на желудочниот сок, како ни на жолчните киселини во тенкото црево.