Белиот лук е секогаш корисен и често го препорачуваат експертите за подигнување на имунитетот и за бројни други здравствени погодности.

Меѓутоа, што се случува кога јадете бел лук на празен стомак?

Научниците откриле дека јадењето бел лук на празен стомак ја зголемува неговата ефикасност како природен антибиотик. Тоа се случува бидејќи бактериите се откриени и не можат да се одбранат од „страшниот бел лук“.

Белиот лук содржи околу 400 активни материи, богат е со витамини и минерали: аденозин, алицин, аминокиселини, растителни влакна, растителни масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, железо, ензими, етерични масла, јод, калиум, калциум, селен, сулфур и фосфор.

Белиот лук има дезинфекционо, антибактериско и фунгицидно дејство, споредбено со најдобрите антибиотици. Најважната состојка на белиот лук е ахоин чиј ефект е подобар од дејството на аспирин.

Со редовна примена ја стимулира циркулацијата и го олеснува протокот на крв, го намалува зголемениот крвен притисок и маснотии во крвта, штити од болести на срцето. Одличен е и како антиоксиданс.