Доколку сакате да ослабите, намалете го шеќерот и заменете го со нешто поздраво, но не со вештачки засладувачи.

Новото истражување на Медицинскиот факултет во Висконсин, САД, покажува дека има поврзаност меѓу внесот на вештачките засладувачи со ризикот од гојазност и појава на дијабетес тип 2. Овие додатоци негативно влијаат и на крвотокот.

– Вештачките засладувачи некако го измамуваат нашето тело, па тоа „мисли“ дека внесуваме калории, а тоа може да влијае на лачење инсулин, рече водачот на тимот истражувањето Брајан Хофман.

Така, препораката е да користиме природни засладувачи, а и малку шеќер дневно нема којзнае колку да и наштети на вашата линија. Сепак, сето тоа треба да биде умерено.