Исцрпеност, вртоглавица и општ впечаток на слабост, се исто така често се присутни во ова време на премин кон потоплите месеци од годината

Сонцето сјае, станува потопло, цвеќињата и дрвјата цутат. Конечно, пролетта е тука, повикувајќи не да излеземе таму надвор и да бидеме повторно активни … ако само не беше пролетниот замор.

Пролетниот замор е феномен познат во земји, во кои температурата и светлината се менуваат со годишните времиња.

Пролетниот замор може да ги направи луѓето да се чувствуваат несмасни, раздразливи, апатични и со недостаток на концентрација, која е исто така заедничка за сите.

Исцрпеност, вртоглавица и општ впечаток на слабост, се исто така често се присутни во ова време на премин кон потоплите месеци од годината.

Што ги предизвикува овие симптоми на пролетен замор?

Човечкото тело го регулира метаболизмот и хормонската рамнотежа во согласност со атмосферските услови.

Дали е студено или темно, телото се обидува да се заштити со намалување на телесната температура, зголемувајќи го крвниот притисок и создавајќи повеќе од хормонот за спиење, мелатонин. Оваа промена во рамнотежата трае подолго време и кога еднаш во телото ќе се прилагоди, сезоната повторно се менува.

Кога сонцето сјае повеќе и посилно, повторно ја нарушува метаболичката и хормоналната нерамнотежа. Температурата на телото расте, крвните садови се шират, а крвниот притисок опаѓа. Постепено, телото го намалува производството на мелатонин, со цел да се стимулира создавањето на “добриот хормон” – серотонин.

Пролетниот замор е како еден вид на мамурлак- по времето на хибернација. Оваа промена е стресна и предизвикува замор и слабост, додека телото целосно не се прилагоди. Ова може да потрае од две недели до еден месец.

Понатаму, времето во пролет може да биде променливо, што може да биде тешко за кардиоваскуларниот систем.

За да се олесни стресот на транзиција, јадете многу свежо овошје и зеленчук, пијте многу вода, излегувајте надвор колку што можете почесто. Изложеноста на сончева светлина го намалува производството на хормонот за смирување мелатонин и го зголемува лачењето на серотонин.

Ако вежбате, правете го тоа помалку во ова време, за да не се заморите уште повеќе.

Ако вежбате јога, вежбајте повеќе смирување и негување на телото, кое ќе ви помогне да соберете енергија, така што ќе може да ја дочекате пролетта свежи и обновени.

За да ги одржите крвните садови во текот на целата година, сменете го туширањето или одете редовно на сауна. Ова ќе го зајакне васкуларниот систем и ќе бидете во можност полесно да се приспособувате.

Сепак, прво и основно, бидете свесни и знајте дека вашето тело е во состојба на транзиција, бидете љубезни и трпеливи со себеси и да дадете си себеси малку време за приспособување