Високите температури се лоши за спермата, помеѓу останатото затоа што лекарите препорачуваат носење на удобна, памучна долна облека, која помалку ја подига температурата на телото. Ова посебно се однесува на мажите.

  • Извори на топлина кои можат да влијаат врз спермата:
    топли бањи
  • седење со прекрстени нозе
  • седење со лаптоп во скут
  • седишта со греење

Ефектите кои топлината може да ги има врз репродуктивниот систем, може да бидат подолготрајни отколку што си мислевте. Една студија која ги следела мажите кои двапати седмично оделе во сауна, покажала намалување на бројот на подвижните сперматозоиди, како и повеќе сперма со оштетена ДНК.