Комарците се инсекти кои припаѓаат на фамилијата “Culicidae” а се распостранети на сите краеви на нашата планета, има околу 3500 видови, сите сместени во три потфамилии.

Убодот од комарец , често предизвикува иритантен осип и озбилна непријатност, меѓутоа тие можат да бидат и преносители на некои сериозни и смртоносни болести , што ги прави комарците најсмртоносни животни на светот.

7 болести кои можат да ги пренесат комарците

1. Маларија
2. Жолта треска
3. Денга треска
4. Вирусот западен нил

5. Источен коњски енцефалитис
6. Западни коњски енцефалитис
7. Јапонски енцефалитис

Поради тоа сега кога е сезона на комарците , потребно е да добро се заштитите со некој препарат против комарци, и доколку одите во некоја земја во која комарците се честа појава потребно е да се информирате пред да патувате и доколку е потребно да примите некоја вакцина за заштита.