Порталот „Littlethings“ избра 7 причини зошто треба да „прдиме“.

1. Се намалува надуеноста

Несобирањето во омилените фармерки и чувствувањето дека сте добиле барем пет килограми, всушност е поради собирањето гасови во дебелото црево.А тие гасови сакаат да излезат надвор. Пуштете ги и ќе се чуствувате полесно.

2. Добро е за здравјето на цревата

Никогаш не треба долго да се трпи. Се разбира, повремено ќе воздржите од тоа да не пуштате гас кога сте во лифт или со својот шеф, но предолгото држење во екстремни случаи може да им наштети на цревата. Но, многу е веројатно дека гасот кога­тогаш ќе излезе, без разлика дали вие тоа го посакувате или не.

3. Служи како аларм

Екстремните невообичаени мириси, болки додека пуштате гасови или преголемото влијание може да биде знак на низа пореметувања – од неопасни интолеранции на лактоза или моментални тегоби и стрес од рак на цревото.

4. Мирисот е добар за вас

Верувале или не, она што задира во ветровите може да биде добро за вас. Водород сулфидот кој го произведуваме во мали количини (и кој дава мирис на прдежот на расипано јајце) е отровен во огромни дози, но во мали (какви што ги дишеме), го успорува пропаѓањето на клетките и го намалува ризикот од мозочен и срцев удар.

5. Помага во рамнотежа на исхраната

Различноста во исхраната создава различни гасови, па ветровите може да ви помогнат да откриете кога јадете премногу, а кога премалку. На пример, ако ретко испуштате гасови значи јадете премалку, додека преголемото количество на црвено месо може да резултира со многу незгодни мириси.

6. Добар знак за цревните микрофлори

При слабеењето здравите луѓе често пуштаат гасови. Главната причина е тоа што истата храна која поттикнува развој на микрофлори е истата храна која ги поттикнува ветровите ­ кељ, зелка, зелје. Колку повеќе ги конзумирате, толку повеќе ќе произведувате ветрови.

7. Олеснување

Ова не треба претерано да се објаснува… малку што допушта такво добро чувство