Повеќе од една година по употребата на интензивна експериментална медицинска терапија против ХИВ вирусот, откако претходно престанал да користи какви било лекови против СИДА, еден Бразилец во организмот веќе немал никакви траги на тој вирус, соопштија учесници на една стручна конференција.

Иако ова на милиони луѓе во светот им дава надеж во лекувањето, претстои независна проверка на резултатите од експерименталното лекување, па затоа е рано да се шпекулира за евентуален лек, предупредуваат научниците. Како што изјави една специјалистка од Универзитетот Калифорнија во Сан Франциско, досега таков исход од експерименталната терапија е забележан кај само едно лице, додека кај четири други било спротивно.

– Не станува збор за лек, туку само за интересен случај кој бара дополнителни истражувања, изјави друг научник од истата установа.

Меѓутоа, доколку се потврди дека 35-годишниот Бразилец е навистина излекуван, тоа ќе биде првпат ХИВ вирусот да се елиминира од организамот на возрасно лице без пресадување на коскена срж или матични клетки.

Откако во март 2019 година престанал да зема какви било медикаменти против тој вирус, во голем број примероци од крвта и ткивото, кои се земени од него, не е воочено присуство на ХИВ.

Најубедлив доказ за потенцијално излекување е дека во неговиот организам речиси да нема антитела на ХИВ, кои ги произведува имунолошкиот систем борејќи се против вирусот, а исто така во февруари бил негативен на тестирањето на ХИВ.