Копривата (Urtica dioica) е богата со витамини, минерали и лековити материи.

Лисјата од коприва ги олеснуваат ревматските проблеми со значително намалување на болката при движење и во состојба на мирување. Пропишано е за внатрешна употреба како диуретик, бидејќи може да го подобри отстранувањето на натриум и уринарна киселина и да ја олесни состојбата на ревматизам и артритис.

Исто така, лабораториските испитувања спроведени во Германија во 1999 година покажаа дека лисјата од коприва имаат силно антиинфламаторно дејство. Копривата има дејство против дијареја и помага при хемороиди. Чајот се користи за испирање на уринарниот тракт, спречува формирање на песок во бубрезите и во сите воспалителни процеси во организмот. Копривата исто така го намалува нивото на шеќер во крвта и затоа се користи во многу мешавини против дијабетис.

Подготовките на корен од коприва исто така ги ублажуваат проблемите со зголемена простата. Чајот од коприва е добро средство за зајакнување и стимулирање на апетитот, го снабдува организмот со железо и има успешен ефект против замор. При надворешна употреба , копривата се користи за лекување на акни, егзема, мрсна кожа и првут.