Жалфијата е билка која сите ја фалат, а оние кои веруваат во народната медицина, топло ја препорачуваат.

Таа може да ја добие титулата најлековита билка на светот, со оглед на тоа дека ги лечи речиси сите болести.

Има антибактериско дејство, помага за смирување, освежување, енергија, против болки и висока температура, а го намалува и нивото на шеќер.

Помага за дијабет и за Алцхајмер.

Се користи и за лекување авти, за непријатен здив, за проблеми со грло и крајници, против дијареа и повраќање.

Помага како ниедна друга билка за желудникот и работата на цревата.

Пијте чај од жалфија барем еднаш неделно.

Жалфијата (науч. Salvia) е род на растенија во фамилијата усноцветни. Името жалфија генерално се однесува на обичната жалфија (Salvia officinalis), но може да се користи и за секој член на овој род. Родот Salvia вклучува близу 700 до 900 видови на грмушки, тревести повеќегодишни растенија и едногодишни растенија со речиси светско распространување. Центарот на диверзитетот и потеклото на овој род по сѐ изгледа дека е Средна и Југозападна Азија. Украсните растенија најчесто се нарекуваат со нивното научно име Salvia.

Блискиот род Perovskia и Phlomis се исто така познати како жалфии. Некои видови од нероднинскиот род Artemisia исто така се познати под името жалфија.