Јапонското јаболко е слатко есенско-зимско овошје. Бојата може да му варира од светло жолта, преку портокалова до темно црвена.

Јапонското јаболко е вистински извор на здравје.

Еве зошто:

Превенција од рак

Јапонското јаболко е полно антиоксиданси како витамини „А“, „Ц“ и „К“. Антиоксидансите го штитат организмот од последиците на оксидативен стрес, што може да помогне во јакнење на имунитетот и одбрана од болести. Последиците од оксидативниот стрес често се поврзани со хронични заболувања, како срцеви болести и разни видови рак.

Варење

Јапонското јаболко е богато со диетални влакна кои се пресудни за добро функционирање на дигестивниот тракт. Диеталните влакна го стимулираат варењето и помагаат при проблеми со опстипација и поттикнување на цревата, што резултира со исфрлање на токсините од организмот.

Добар вид

Ова вкусно овошје, покрај витамините, е и одличен избор на зеаксантини. Овие антиоксиданси, кои често се нарекуваат „витамини за очи“ ги штитат очите од заболувања кои се карактеристични за постарите личности, како катаракта и макуларна дегенерација, немалувајќи ги ефектите од оксидативниот стрес.

Здраво срце

Неодамна направено истражување покажало дека јапонското јаболко содржи високо ниво на диетални влакна, минерали и феноли, кои се од пресудна важност во борбата против атеросклерозата (главна причина за срцеви болести). Научниците тврдат дека високата содржина од диетални влакна, феноли и минерали го прават јапонското јаболко многу пожелно во антиатеросклеротичните диети.

Добар имунитет

Еден плод јапонско јаболко содржи 12,6 мг.витамин „Ц“, што е 21% од препорачливниот дневен внес на овој витамин. Со тоа, ова овошје го јакне имунитетот и го штити организмот од слободните радикали.

Слабеење

Јапонските јаболки се одличен извор на диетални влакна, со оглед на тоа што содржат 6 грама влакна во еден плод (24% од препорачаниот дневен внес). Диеталните влакна се клучни за слабеење бидејќи го забруваат метаболизмот и го намалуваат апетитот.