Прекумерното спиење може да има негативни здравствени последици, слични на недостатокот на сон.

Недостатокот на сон е еден од најчестите проблеми со кои се соочуваат многу луѓе. Тоа влијае на секојдневните задачи и ја намалува продуктивноста, но премногу сон може да има слични несакани ефекти како недостатокот на сон, можеби уште полоши, според многу експерти. Прекумерното спиење е штетно бидејќи на нашето тело му треба доволно време за да ја искористи целата енергија акумулирана во текот на ноќта.

Ако спиеме премногу, тогаш вишокот енергија повторно се претвора во недостаток. Затоа, дури и по долг сон, можете да се чувствувате тромо, уморно и непродуктивно. Количината на сон што ви треба може да варира во текот на вашиот живот. Сето тоа зависи од вашата возраст и нивото на активност, како и од вашето целокупно здравје и начин на живот. Иако ова може да варира во зависност од индивидуалните потреби, експертите препорачуваат повеќето возрасни да спијат помеѓу седум и девет часа дневно.

Како да знаете дека сте спиеле доволно и дека не сте поминале премногу време на спиење? Едноставно е, треба да се чувствувате ведри, одморени и со многу енергија и сила. За да имате квалитетен сон, вклучете неколку здрави навики во вашата дневна рутина:

– Избегнувајте консумирање кофеин и алкохол пред спиење и вклучете здрава храна во вашата исхрана
– Вежбајте наутро, ќе ви помогне да се разбудите
– Обидете се да спиете и да се будите секој ден во исто време
– Направете пријатна и удобна средина во вашата спална соба. Добро проветрете го пред спиење и оставете ги ролетните нагоре, така што дневната светлина ќе ве разбуди наутро
– Избегнувајте дремење во текот на денот, особено ако тоа трае подолго од 30 минути