Зголемено ноќно потење, покачена телесна температура и губење на тежината кои не се придружени со режим на исхрана, а што е 10 отсто од губењето на телесната тежина за шест месеци, се симптоми кои можат да бидат придружни кај сите малигни заболувања, наведува д-р Данијела Лековиќ, раководителот на Дневната болница на Клиниката за хематологија, Србија, пишува „Еуроњус“.

Покрај овие симптоми, д-р Лековиќ за „Танјуг“ изјави дека има и помалку специфични симптоми кои може да се видат како дел од хематолошки малигни заболувања, како што се промени во циркулацијата кога има трпнење во прстите, главоболка, несвестица, како и аквагено чешање кое се засилува после капење.

Чешање кое нема промени на кожата каде што дерматолог не ја нашол причината, доколку постои, треба да се види од надлежен лекар и да се види дали има зголемени лимфни жлезди и каква е крвната слика.

Како што објаснува таа, густата крвна болест или полицитемија вера е болест на коскената срцевина, каде што коскената срцевина поради мутација стекната во текот на животот профилира поголем број црвени крвни зрнца, а може да биде придружена со зголемени бели крвни зрнца и леукоцити, како и зголемени крвни тромбоцити, односно тромбоцити.

„Протокот низ крвните садови се забавува и таквите пациенти имаат ризик од формирање на згрутчување на крвта, односно тромбоза. Во доцните стадиуми на болеста, суфициенција на коскената срцевина може да се појави како резултат на фиброза“, додаде таа.

Лековиќ вели дека за време на лекувањето на полицитемија вера се дава аспирин за да се спречи агрегација на тромбоцитите, со што се намалува ризикот од тромбоза. Доколку вредноста на густината на крвта е поголема од 0,45, лекарот констатира дека се прават флеботомии, односно се отстранува вишокот крв за да се намали густината на крвта.

Според неа, со отстранување на дел од волуменот на крвта, дел од железото заминува, а постои можност помладите пациенти помалку добро да го поднесуваат овој недостаток на железо.

„Тоа е терапевтски ефект, но на овој начин поради недостаток на железо, бидејќи коскената срцевина создава повеќе, се создаваат помали еритроцити кои не би создале ризик од тромбоза. Некои луѓе не ги поднесуваат овие флеботомии, може да имаат опаѓање на косата, главоболки, несвестица, некои дури пријавуваат и губење на либидото“, додаде таа.

Лековиќ вели дека светската препорака на хематолозите е да се прави мала лабораториска анализа на крвта двапати годишно, а комплетна биохемиска анализа еднаш годишно, бидејќи резултатите можат да ја одразуваат состојбата на организмот, особено ако крвните елементи се во вишок и седиментацијата и ЦРП се нормални.

„Доколку се повторат и после еден месец, дефинитивно бараат преглед кај хематолог. Граничните вредности се ако бројот на леукоцити е двојно зголемен во однос на нормалните вредности, хемоглобинот кај жените да е повисок од 160, кај мажите 165 грама на литар и дека бројот на тромбоцити е поголем од 600 во најмалку две мерења“, изјави таа.