Доколку би сакале да бидете во форма, но ве мрзи да почнете со тренинзи, и за тоа има лек. Верувале или не, чашата вино има исто дејство на телото како еден час интензивно вежбање. Ова се одлични вести за сите мрзи, кои сакаат да уживаат во доброто вино! Научницте од универзитетот Алберта во Канада откриле дека резвератролот, состојката која се наоѓа во црвеното вино има слично дејство на нашиот организам како вежбањето. Авторот на проектот и главниот член на тимот кој истражувал, Џејсон Дик, тврди дека виното ги подобрува нашите физички способности, а на работата врз срцето и на мускулите има ефект како саат време поминати во теретана.

– Сметам дека резвератролот може многу да помогне кај луѓето кои сакаат да бидат фит, но од одредени физички причини не можат да вежбаат. Оваа состојка на виното можат да ја користат и оние кои сакаат да ги подобрат резултатите на тренингот. Така да освен што црвеното вино е одлично против деменција и тумурот, сега е докажано дека позитивно влијае и на срцето, но и на формата, секако под услови да не се претерува.