Може ли машката неплодност да придонесе за поголем ризик од карцином на простата?
Една неодамнешна шведска студија сугерира дека мажите кои се подложени на третмани со стерилитет се изложени на многу поголем ризик од рак на простата во средните години. Тие до овој заклучок дошле со анализа на податоците собрани во Шведскиот национален регистар помеѓу 1994 и 2014 година. Еден милион деца родени во овој временски период се татковци во своите триесетти години. Повеќето (97%) родиле природно деца, а 1,7% од татковците (околу 20.600 мажи) биле подложени на ин витро оплодување, додека други 1,3% (скоро 15,000 мажи) имале потомство со интрацитоплазматична сперматозоидна сперма (ИЦИС).
Споредбата на податоците откри дека само 0,28% од мажите кои примале деца добиле природен карцином на простата, бројка нешто поголема за оние кои биле подложени на ин витро оплодување – 0,37%, додека најмногу болни – дури 0. 42% од групата родители на инјектирање на сперма.
Научниот тим истакна дека инекцијата на сперматозоидите обично е резервирана за мажи кои се борат со најсериозните видови на стерилитет. Овој наод беше направен со оглед на голем број други фактори, вклучувајќи возраст, образование и дали пациентите имаат историја на болеста. „Мажите кои станале татковци преку помошни третмани за репродукција, особено преку ИЦИС, се изложени на голем ризик за карцином на простата“, изјави тим од шведски научници, кој посочува дека во моментов нема докази дека неплодноста всушност предизвикува рак на простата.
Резултатите од оваа студија покажаа дека ракот на простатата и различните видови на неплодност се поврзани со нивото на тестостерон во машкото тело. Исто така, можно е и двете заболувања да имаат абнормалност кај машкиот „јас“ хромозом.