Европската банка за обнова и развој воведува солидарен пакет од милијарда евра

Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) најави солидарен пакет за итни случаи од 1 милијарда евра за да им помогне на компаниите да се изборат со влијанието на пандемијата…

Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) најави солидарен пакет за итни случаи од 1 милијарда евра за да им помогне на компаниите да се изборат со влијанието на пандемијата од коронавирус.

Наводно, како првичен одговор на кризата , банката е подготвена да стори повеќе доколку и кога ќе биде потребно.

Како дел од програмата за итни случаи, ЕБРД воспоставува „рамка за отпорност“ за да обезбеди финансирање на постојните клиенти со силни деловни основи кои имаат привремени потешкотии во кредитирањето.

„Пандемијата на COVID 19 и нејзините економски последици претставуваат невиден предизвик за ЕБОР и за земјите во кои работи“, рече претседателот на ЕБРД, Сума Чакрабарти.

„За да одговориме со солидарност кон своите акционери, земјите на деловно работење, партнерите и клиентите, банката воведе рамка за отпорност што содржи една милијарда евра ново и дополнително финансирање за постојните клиенти, што вклучува итна ликвидност, обртни средства и трговско финансирање“, додаде тој.


Related Articles