Министерот за здравство Венко Филиче на денешната прес-конференција посочи дека судот е место каде што секојдневно има голема фрекфенција на луѓе и дека по состанокот со министерката за правда, Рената Дескоска ќе биде соопштена одлуката, дали ќе има одложување и на судењата.

-Судот е место кое навистина циркулираат голем број на луѓе, ќе разговараме со министерката за правда и дополнително ќе донесеме одлука како ќе постапиме во тој дел и ќе ја соопштиме одлуката, изјави Филипче.

Покрај мерките на Владата и на Министерството за здравство судските постапки и закажаните судења се одржуваат во полни судници.