Една нова студија го истакнува потенцијалот на кафето како терапевтски агенс во борбата против ракот на дебелото црево.

Една неодамнешна студија спроведена во Холандија покажа дека луѓето со колоректален карцином кои пијат најмалку две шолји кафе дневно имаат помали шанси да доживеат повторување на болеста. Истражувањето кое вклучува 1.719 учесници покажува дека редовното консумирање кафе може да го намали ризикот од повторен раст на канцерогените тумори во цревата. Дополнително, се чини дека пиењето повеќе шолји кафе дневно ги намалува шансите за рана смрт кај пациентите со рак на дебелото црево.

Студијата ги исклучи пациентите со напредни стадиуми на рак на дебелото црево, но забележа значајна корелација помеѓу внесот на кафе и повторувањето на ракот за други фази. Наодот е особено ветувачки бидејќи ракот на дебелото црево се повторува кај 30 проценти од пациентите по третманот.

Три до пет шолји кафе дадоа најдобри резултати
Според резултатите од гореспоменатата студија, објавени во International Journal of Cancer, пациентите кои пиеле најмалку пет шолји кафе дневно имале 32 отсто помал ризик од повторување на ракот во текот на околу шест години во споредба со оние кои пиеле помалку од две шолји кафе на ден..

Истражувањето, предводено од научници од Универзитетот Вагенинген, исто така открило значајна поврзаност помеѓу консумирањето кафе и вкупната смртност.

Конзумирањето од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со најголемото намалување на смртноста од сите причини, достигнувајќи приближно 29 проценти во споредба со пониските нивоа на потрошувачка.

Сепак, студијата нагласува дека прекумерното консумирање кафе не може дополнително да ги подобри изгледите за пациентите со рак и потенцијално може да има негативни ефекти врз другите аспекти на здравјето.

Ова сугерира дека може да има оптимално ниво на внес на кафе кое би било корисно за пациентите со колоректален карцином.

Уникатен пристап за истражување
За разлика од претходните студии кои се фокусираа исклучиво на стапката на преживување, новото истражување уникатно го испитува влијанието на консумирањето кафе врз стапките на повторување на ракот кај пациентите со рак на дебелото црево.

Додека претходните студии не открија значајна поврзаност помеѓу консумирањето кафе и повторувањето на ракот, едно холандско истражување анализираше пациенти во различни фази на рак на дебелото црево.

И покрај ветувачките наоди, специфичните механизми зад потенцијалните придобивки на кафето остануваат нејасни.

Механизмите кои се во основата на потенцијалните придобивки од консумирањето кафе за повторување на колоректалниот карцином допрва треба да бидат целосно разјаснети, истакнуваат епидемиологот Абисола Ојелере и нејзините колеги кои ја воделе студијата.

Иако тоа беше опсервациско истражување, студијата додава на се поголемиот број докази кои укажуваат на врската помеѓу консумирањето кафе и подобрените здравствени резултати.

Претходните истражувања спроведени во Соединетите Американски Држави, исто така, ги истакнаа потенцијалните придобивки од кафето во намалувањето на смртноста од сите причини кај пациентите со рак на дебелото црево.

Потребни се дополнителни истражувања за целосно да се разберат механизмите со кои кафето може да ги врши своите заштитни ефекти против повторување на ракот.

Сепак, резултатите даваат вредни сознанија кои би можеле да ги информираат идните интервентни стратегии и упатства за пациентите со колоректален карцином.