Попладневната дремка помага да се спречи деменција, сугерира новото истражување. Уживањето во дремката во текот на денот може да ја забави брзината со која вашиот мозок се намалува, со што ќе биде поголем и поздрав во средните и старосните години.

Научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон користеле податоци од 378.932 Британци на возраст од 40 до 69 години. Откриле дека некои луѓе генетски имаат поголема веројатност да спијат во текот на денот, а скенирањата покажале дека мозокот на дремачите изгледал 2,6 до 6,5 години помлади.

– За некои луѓе кратките дневни дремки може да бидат дел од сложувалката што помага да се одржи мозокот здрав како што старееме. Се надевам дека оваа студија може да помогне да се намали стигмата што сè уште постои околу дневната дремка, вели авторот на студијата, др. Викторија Гарфилд.

Истражувачите сугерираат дека дремката пократка од 30 минути во раните попладневни часови е најдобра. Може да го заштити мозокот од влошување предизвикано од недоволно спиење ноќе. Дваесет и седум проценти од лицата постари од 60 години спијат често или прилично често, покажа истражувањето на YouGov минатата година, во споредба со 13 проценти од оние под 25 години.

Познато е дека премалиот сон го зголемува ризикот од болести, но науката за придобивките од дремењето е измешана, а некои студии откриваат дека тоа е знак за лошо здравје. Студијата на др. Гарфилд ја споредува количината на мозочна материја кај луѓето чија ДНК ги тера да спијат повеќе или помалку во текот на денот. Поголемиот волумен на мозокот покажува дека е поголем, потежок и преполн со повеќе витални нерви, што го намалува ризикот од деменција.

Студијата покажа дека луѓето кои дремеле во просек имаат 1,3 отсто поголем волумен на мозокот.