Кина го усвои законот за образование со кој се демонстрира поодлучна позиција на државата во борбата против зависност на младите од онлајн игри, кои се сметаат за форма на „духовен опиум“, но и обид да се застане на патот на „слепо“ обожување познати личности на интернет.

Кинескиот парламент минатата недела потврди дека ќе разгледа закон со кој ќе се казнуваат родителите доколку нивните деца демонстрираат „многу лошо однесување“ или сторат кривично дело.

Новиот закон, кој не е целосно објавен, ги обврзува локалните самоуправи да го намалат притисокот врз децата на училишна возраст, а родителите да го организираат слободното и работното време со нивните деца со цел да се стремат кон дисциплина, разумен однос помеѓу одморот и обврските и избегнување прекумерна употреба на интернет.

Во изминатите месеци, Министерството за образование на Кина ги ограничи часовите за играње онлајн игри за малолетници на еден час само во петок, сабота и недела.