Кинеска лабораторија развива лек за кој верува дека може да спречи пандемија на коронавирусот и да биде подготвен за масовно производство подоцна оваа година.

Лекот базиран на антитела, развиен на престижниот Универзитет во Пекинг, го скратува времето на закрепнување кај пациенти со Ковид-19, но исто така создава краткорочен имунитет на вирусот, велат истражувачите.

Суни Кси, директор на Универзитетскиот иновативен центар за геномика, посочува дека лекот се покажал успешен кај животните.

Кси исто така рече дека количината вирус кај заразените глувци е значително намалена по вшприцувањето неутрализирачки антитела.

Ова покажува дека потенцијалниот лек исто така има и терапевтски ефект – рекол Кси.

Лекот користи неутрализирачки антитела произведени од човечкиот имунолошки систем за да спречи вирусот да влезе во клетката. Антителата биле изолирани од крвта на 60 оздравени пациенти.

Напис за истражувањето беше објавен во научното списание „Клетка“. Кси посочува дека неговиот тим деноноќно барал антитела.

Тој додаде дека лекот треба да биде подготвен за употреба подоцна оваа година, навреме за можен втор бран на пандемијата во зима. Во моментот заразени со коронавирус се 4,8 милиони луѓе, а 315.000 починале.

Планирани се клинички испитувања – рече Кси додавајќи дека тие ќе се спроведат во Австралија и во други држави бидејќи бројот на заболени во Кина рапидно се намалил.