СДСМ откако дојде на власт масовно ги исели младите од Република Македонија. Заев не ги донесе ветуваните инвестиции, новите работни места. Заев успеа за 3 години да го уништи образовниот, спортскиот и културниот систем во државата. Младинската невработеност е највисока во Европа, додека долгорочната невработеност кај младите луѓе изнесува преку 80% во одредени региони од државата, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на соопштението на СДСМ.

-Зоран Заев и неговите функционери од СДСМ се што ветија на младите не исполнија. Владата на СДСМ три години не може да ја заврши ветената реконструкција на Студентскиот Дом „Гоце Делчев“, која што беше започната од времето на ВМРО-ДПМНЕ. Владата на СДСМ вети студентски град, но се уште нема трага од него. Младинската гаранција ја нема што ја ветуваа пред избори. Младите на 12-ти април ќе порачаат Зоран Заев и СДСМ никогаш повеќе, потенцираат од ВМРО-ДПМНЕ.