Според Програмата на неработни денови за 2020 година на Министерството за труд и социјална политика, неработни денови во 2020 година се:

За сите граѓани на РМ

1 јануари (среда), Нова година;

7 јануари (вторник), Божиќ, првиот ден на Божиќ според православниот календар;

20 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар;

1 мај (петок), Ден на трудот;

24 мај (недела) Св. Кирил и Методиј, Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден;

24 мај (недела), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден;

2 август (недела), Ден на Републиката, односно 3 август (понеделник) е неработен ден;

8 септември (вторник), Ден на независноста;

11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е неработен ден;

23 октомври (петок), Ден на Македонската револуционерна борба;

8 декември (вторник), Св. Климент Охридски

За граѓаните од православна вероисповед

17 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден;

5 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден;

28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица);

За граѓаните од католичка вероисповед

13 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден;

1 ноември (недела), Празникот на сите светци;

25 декември (петок), првиот ден на Божиќ;

За граѓаните од муслиманска вероисповед

31 јули (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам;

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 ноември (недела), Ден на албанската азбука;

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

27 јануари (понеделник), Свети Сава;

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

8 април (среда), Меѓународен ден на Ромите;

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

23 мај (сабота), Национален ден на Власите;

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

28 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур;

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците;

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

21 декември (понеделник), Ден на наставата на турски јазик.