Една од дефинициите за метаболизмот вели дека тоа е процес со кој калориите од храната во нашето тело се претвораат во енергија. Од организмот и од неговата будна состојба зависи колку и како таа енергија ќе ја трошиме.

Секогаш се повикуваме на тоа и велиме дека со стареењето метаболизмот забавува и дека одбраната од дебелеење сѐ повеќе слабее. И тоа е точно.

Метаболизмот се дели на анаболизам, кој подразбира изградба на нови клетки на ткивата во организмот, и катаболизам, кој претставува складирање на енергијата во облик на масти, која на нашето тело му е потребна за нормално функционирање.

А луѓето се делат на оние со брз и на оние со бавен метаболизам. Најважно е да се пронајде баланс, бидејќи и едниот и другиот имаат свои недостатоци. Она што е факт е дека брзиот метаболизам согорува многу повеќе енергија, органите работат со „полна пареа“ и се оштетуваат, а сето тоа води до забрзано стареење.

Што предизвикува забавување на метаболизмот?

* Губењето мускулна маса при што доаѓа до зголемување на количеството масти во организмот.

Стареењето е природен процес со кој се забавува метаболизмот. На секои десет години брзината на согорување на енергијата се намалува за пет проценти.

Хипотиреозата е фактички облик на забавено согорување на енергијата. Забележливо е дебелеење.

Премалку сон. Во будна состојба доаѓа до лачење грелин, кој го зголемува чувството на глад, па телото бара храна. Ноќните оброци ги оптоваруваат органите, а тие тогаш треба да одмораат.

Неправилна исхрана. Непочитувањето на принципот за правилна исхрана, која се состои од три главни оброци и две ужини, доведува до тоа неадекватниот внес на материи да предизвика неправилно трошење на енергијата.

Недоволно вода. Дехидрацијата на телото за два отсто го забавува согорувањето на калориите. Испијте барем половина литар вода повеќе и вашиот организам ќе се потруди да ги забрза метаболичките функции.

Стресот исто така е еден од најчестите предизвикувачи на забавен метаболизам.

НАСОЧЕТЕ ЈА ЕНЕРГИЈАТА ВО ВИСТИНСКАТА НАСОКА!

Како да се разбуди заспаниот метаболизам, кој најчесто е комбинација од нередовно спиење, неправилна исхрана и недвижење?

* Десет минути смеење ја зголемува потребната енергија во најпозитивна смисла (ги вентилира белите дробови, доаѓа до притисок врз цревата, па низ нив се исфрлуваат токсините).

* Консумирајте зелен чај, кафе, лути зачини, грејпфрут, бадеми, цимет и ѓумбир.

* Вежбајте барем половина час во текот на денот. Се вели дека енергијата што се троши на тој начин позитивно влијае на здравјето.

Особено се ефикасни утринските тренинзи.