Иако црно чоколадо често се смета за поздраво од млечното, експертите велат дека разликата помеѓу двата вида е многу мала.

Основната причина за добрата репутација на црното чоколадо е тоа што содржи повеќе полифеноли од млечното чоколадо. Овие соединенија се секундарни метаболити во растенијата и имаат антиинфламаторно дејство врз телото.

Но, не мора да јадеме црно чоколадо за да ги внесеме овие состојки, според експертите. Преку урамнотежената исхрана и јадењето овошје и зеленчук ќе внесеме и доволно полифеноли.

И црното и млечното чоколадо се полни со калории. Во црното чоколадо тие се малку помалку и тоа содржи и помала количина шеќер, но често има повеќе маснотии во составот.

Што се однесува до нашето здравје, навистина нема некоја голема разлика помеѓу црното и млечното чоколадо. Експертите уверуваат дека повремената и умерена консумација на чоколадо е добра и може да ни наштети само ако изедеме премногу голема количина или ако премногу често имаме навика да го јадеме.

Тие препорачуваат да го консумираме чоколадото во помали парчиња и да дозволиме тоа да ни се топи во устата.