Компирите се богати со витамин Ц, моќен антиоксиданс корисен за здравјето, но содржат и други есенцијални хранливи материи како што се влакна, калиум, магнезиум и витамин Б6.
Иако е вкусен и може да се конзумира на многу начини, пречестото консумирање на компирот може да биде штетно за здравјето.
За порталот „Health Shots“ експертите издвоиле пет можни нуспојави и здравствени проблеми кои можат да настанат доколку секојдневно јадете компири.
Висок шеќер во крвта
Компирите се богати со јаглени хидрати, што може да предизвика скок на шеќерот во крвта, особено ако се јаде во големи количини или во обработена форма (како пире од компири или помфрит). Ова е особено штетно за луѓето со дијабетес или оние кои се во ризична група.
Зголемување на телесната тежина
Бидејќи компирот е висококалорична храна, честото консумирање може да доведе до зголемување на телесната тежина. Ова е особено изразено кога компирите се пржат или се консумираат со путер, сирење и други висококалорични адитиви.
Можни дигестивни проблеми
Премногу компири може да предизвикаат надуеност, гасови или варење. Проблемите со варењето главно се јавуваат затоа што компирот содржи многу скроб, што може да биде тешко за дигестивниот систем доколку се консумира во големи количини.
Нерамнотежа на хранливи материи
Прекумерното консумирање компири може да доведе до нерамнотежа во исхраната. Иако е богат со одредени витамини и минерали, компирот има недостаток на протеини, здрави масти и некои клучни витамини потребни за целокупното здравје.
Висок крвен притисок
Јадењето компири, особено во пржена форма, може да придонесе за висок крвен притисок.
Додадената сол и нездравите масти во помфритот го зголемуваат нивото на натриум, што со текот на времето може да доведе до хипертензија.
Како да јадете компири на здрав начин?
Најдобро е да изберете цели, неизлупени компири за да зачувате што повеќе хранливи материи. Би било добро наместо да се пржи да се пече, готви или подготвува во рерна.
Исто така, важно е да се консумира умерено и да се избегнува зелениот компир бидејќи може да биде штетен.