Што помалку калории внесувате, мозокот ќе произведе повеќе протеини кои се од суштинско значење за подобрување на учењето, концентрацијата и меморијата.

Во производството на протеинот CREB1 одлично дејствуваат кафето и чајот.

Ако го прескокнете десертот и наместо тоа да испиете едно кафе, вашиот мозок ќе работи подобро, покажува истражувањето на еден Универзитет во Рим.

Околу 600 калории помалку дневно го зголемува количеството на протеини кои настануваат во мозокот, со што може да работи побрзо.