Kако што старееме, здравјето на нашиот мозок станува клучно за одржување на целокупната благосостојба. Когнитивното опаѓање е природен дел од стареењето, но новите истражувања покажуваат дека одредени витамини и минерали може да играат клучна улога во зачувувањето на функцијата на мозокот и спречувањето на опаѓањето поврзано со стареењето.

Омега-3 масни киселини
Омега-3 масните киселини, особено еикосапентаенската киселина (EРА) и докозахексаенската киселина (ДХА), се составни состојки на мембраните на мозочните клетки. Овие масни киселини покажуваат антивоспалителни и антиоксидантни својства, поттикнувајќи здрава функција на мозокот. Мрсните риби како лососот, оревите, лененото семе и чиа семето се одличен извор на омега-3 масни киселини. Редовното консумирање може да го намали ризикот од когнитивно опаѓање и да придонесе за целокупното здравје на мозокот.

Фосфатидилсерин
Фосфатидилсерин е фосфолипид кој е клучна компонента на клеточните мембрани, особено во мозокот. Тој има улога во ослободувањето на невротрансмитери и е проучен поради неговиот потенцијал да ја поддржува когнитивната функција. Додека телото произведува фосфатидилсерин, достапни се и додатоците добиени од соја или други извори, известува „Тајмс оф Индија“ (Times of India).

Антиоксиданти (витамини Ц и Е)
Антиоксидантите, како што се витамините Ц и Е, играат клучна улога во заштитата на мозокот од оксидативен стрес. Оксидативниот стрес, предизвикан од слободните радикали, може да придонесе за когнитивно опаѓање поврзано со стареењето. Цитрусното овошје, бобинките, јаткастите плодови, семките и зелениот лиснат зеленчук се богати извори на витамин Ц, додека витаминот Е се наоѓа во намирниците како бадеми, семки од сончоглед и спанаќ.

Витамин Д
Витаминот Д не само што е од витално значење за здравјето на коските, туку игра и улога во когнитивната функција. Рецепторите на витамин Д се наоѓаат во целиот мозок, а соодветните нивоа можат да ја поддржат невропротекцијата. Изложеноста на сончева светлина е природен начин за зголемување на нивото на витамин Д, а може да се добие и од збогатена храна и додатоци на исхраната.

Б витамини (Б6, Б9, Б12)
Витамините од групата Б се есенцијални за различни функции на мозокот, вклучително и синтезата на невротрансмитерите и одржувањето на миелинот, заштитната обвивка на нервните влакна. Витаминот Б6 се наоѓа во бананите, компирот и живината, додека витаминот Б9 (фолат) го има во изобилство во лиснатиот зеленчук, гравот и леќата. Витаминот Б12, клучен за невролошкото здравје, првенствено се наоѓа во производите од животинско потекло, а неговиот дефицит може да придонесе за опаѓање на когнитивните способности.

Магнезиум
Магнезиумот е вклучен во повеќе од 300 ензимски реакции во телото, вклучувајќи ги и оние поврзани со функцијата на мозокот. Помага во регулирањето на невротрансмитерите, ја промовира синаптичката пластичност и го подобрува когнитивниот перформанс. Храната богата со магнезиум вклучува јаткасти плодови, семки, цели зрна и лиснат зелен зеленчук.

Цинк
Цинкот е суштински минерал кој игра улога во синаптичкиот пренос и придонесува за структурата на протеините во мозокот. Се наоѓа во храната како што се месото, млечните производи, јаткастите плодови и мешунките. Соодветните нивоа на цинк ја поддржуваат целокупната когнитивна функција и може да придонесе за невропротекција.

Куркумин
Куркуминот, активното соединение на куркумата, има силни антивоспалителни и антиоксидантни својства. Истражувањата покажуваат дека куркуминот може да има невропротективни ефекти, потенцијално намалувајќи го ризикот од когнитивно опаѓање поврзано со возраста. Вклучувањето на куркума во готвењето или земањето додатоци на куркумин може да обезбеди когнитивни придобивки.