Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 7406, бројката на оздравени пациенти е 3554, на починати е 359, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3493. Еден од вчерашните тестови е контролен, а во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 3573, активни 1895
• Куманово 813, активни 174
• Дебар 118, активни 65
• Штип 404, активни 159
• Прилеп 286, активни 55
• Тетово 805, активни 343
• Струга 282, активни 181
• Велес 198, активни 37
• Битола 63, активни 22
• Охрид 210, активни 181
• Кавадарци 22, активни 15
• Гостивар 180, активни 109
• Гевгелија 12, активни 3Струмица 18, активни 10 • Крива Паланка 17, активни 11 • Радовиш 4, активни 0 • Крушево 7, активни 3 • Кочани 75, активни 17 • Пробиштип 28, активни 17 • Демир Хисар 3, активни 2 • Македонски Брод 6, активни 4 • Пехчево 6, активни 2 • Берово 3, активни 0 • Валандово 6, активни 2 • Виница 4, активни 1 • Делчево 1, активни 0 • Кратово 6, активни 3 • Свети Николе 56, активни 49 • Кичево 52, активни 43 • Ресен 127, активни 87 • Неготино 21, активни 3.

Прераспределбата на активни случаи по општини Скопје денеска изгледа вака: (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)

• Чаир – 348
• Аеродром – 152
• Бутел – 155
• Гази Баба – 194
• Центар – 142
• Карпош – 149
• Сарај – 129
• Кисела Вода – 113
• Ѓорче Петров – 108
• Студеничани – 107
• Шуто Оризари – 84
• Арачиново – 45
• Илинден – 29
• Петровец – 17
• Чучер Сандево – 17
• Сопиште – 8
• Зелениково-9
• Странец – 1
• Нераспределен- 89