Словенечки имунолог објаснува дека вакцинираните ќе бидат помалку заштитени од новиот сој омикрон

Оние кои се вакцинирале против Ковид-19 ќе бидат помалку заштитени од новата омикронска варијанта на коронавирусот отколку оние кои се заразиле и го прележале Ковид, изјави познатиот словенечки имунолог др….

Оние кои се вакцинирале против Ковид-19 ќе бидат помалку заштитени од новата омикронска варијанта на коронавирусот отколку оние кои се заразиле и го прележале Ковид, изјави познатиот словенечки имунолог др. Алојза Ихана.

Вакцините добиваат главно антитела кои се многу чувствителни на нови варијанти, што значи дека имаат помала отпорност на мутираниот вирус, рече Ихан во понеделникот во интервју за Словенечката телевизија, додавајќи дека за разлика од нив, оние кои биле подложени на некои од претходните варијанти на Ковид-19 го штити и клеточниот имунитет, кој на тој начин се развива во нивното тело.

Оние кои се опоравиле од Ковид-19, покрај антителата, развиваат и клеточен имунитет, така што мала е веројатноста дека нивниот имунолошки одговор ќе биде послаб отколку за претходните варијанти, па затоа не мора да бидат толку загрижени за новиот вид, кажа Ихан. Тој додаде дека варијантата омикрон има необична комбинација на промени во структурата на вирусот, што укажува дека тој се развивал во подолг временски период „на имунокомпромитирана личност“.

Во Словенија се уште не е откриена нова омикронска варијанта на вирусот, а референтните лаборатории кои ги секвенционираат примероците тврдат дека ќе биде навремено откриено, за да се преземат неопходните мерки. Засега, епидемиолозите препорачуваат сите оние кои ќе почувствуваат слабост и симптоми на инфекција по враќањето од странство веднаш да се јават на лекар и што поскоро да се тестираат.


Related Articles