Сокот од цвекло има различни здравствени придобивки како што се подобрување на крвниот притисок, заштита и зачувување на црниот дроб, зголемување на издржливоста… Сокот од суровото цвекло стана особено популарен кога истражувачите ја идентификуваа врската помеѓу консумирањето на овој пијалок и намалувањето на крвниот притисок, намалувањето на воспалението и подобрувањето на атлетските перформанси.

Цвеклото има одличен нутритивен профил поради неговото изобилство на есенцијални витамини, минерали и антиоксиданси. Редовното пиење на овој сок може да помогне да се спречат недостатоците на овие хранливи материи. Антиоксидансите го намалуваат оксидативниот стрес, кој научните истражувања го поврзуваат со развојот на рак, воспалителни состојби и срцеви заболувања.

Кои се научно докажаните придобивки од сокот од цвекло?

Цвеклото е богато со природни хемикалии наречени нитрати. Преку верижна реакција, нашето тело ги менува нитратите во азотен оксид, кој помага при протокот на крв и крвниот притисок. Истражувањата покажаа дека две чаши сок од цвекло дневно или земање капсули со нитрат го намалуваат крвниот притисок кај здрави возрасни лица. Исто така, сокот може да не направи поиздржливи додека вежбаме или правиме некоја тешка физичка работа.

1. Го регулира крвниот притисок

Се поголем број истражувања покажуваат дека цвеклото може да помогне во намалувањето на крвниот притисок, а истражувачите веруваат дека тоа се должи на нивната содржина на нитрати. Цвеклото природно содржи големи количини на нитрати, кои телото ги претвора во азотен оксид – соединение што ги шири крвните садови, што го подобрува протокот на крв и го намалува севкупниот крвен притисок. Исто така, истражувањата покажуваат дека 250 мл сок од цвекло секој ден во текот на 4 недели го намалува крвниот притисок кај луѓето со хипертензија.

2. Намалување на воспалението

Сокот од цвекло содржи антиинфламаторни соединенија наречени беталаини – соединенија кои ги инхибираат специфичните сигнални патишта кои играат улога во воспалителни болести. Студија од 2014 година покажа дека беталаинот наречен фенитиламин-бетаксантин ја намалува активноста на воспалителниот ензим за 32 проценти.

3. Заштита на црниот дроб

Сокот од цвекло содржи антиоксиданси, витамин А, витамин Б-6 и железо. Овие соединенија помагаат во заштитата на црниот дроб од воспаление и оксидативен стрес, истовремено зголемувајќи ја неговата способност да ги отстранува токсините од телото. Антиоксидантот бетаин потенцијално помага во спречување или намалување на масните наслаги во црниот дроб, според наодите од студии на животни. Бетаинот, исто така, може да помогне во заштитата на црниот дроб од токсини, иако потребни се повеќе студии. Масните наслаги во црниот дроб може да доведат до состојба позната како безалкохолна масна болест на црниот дроб поради лошата исхрана, прекумерното консумирање алкохол, изложеноста на токсични материи и седентарен начин на живот.

4. Го намалува ризикот од рак

Цвеклото ја добива својата боја од беталаин – антиоксиданс растворлив во вода. Содржи и други флавоноиди и полифенолни соединенија, кои може да имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Беталаините и другите антиоксиданси можат да помогнат да се пронајдат и уништат слободните радикали или нестабилните молекули во телото, кои во голем број можат да промовираат воспаление и да го зголемат ризикот од рак.

5. Го подобрува здравјето на луѓето кои примаат хемотерапија

Истражувањата покажуваат дека сокот од цвекло има потенцијални хемопротективни својства. Ова значи дека може да помогне да се намалат несаканите ефекти и оштетувањата на телото предизвикани од хемотерапијата, како што е замор, на пример. Сепак, авторите на студијата забележуваат дека се потребни дополнителни истражувања, особено во областа на комбинацијата на сок од цвекло со хемотерапија и други лекови.

6. Добар извор на калиум

Цвеклото е добар извор на калиум, минерали и електролити кои заедно им помагаат на нервите и мускулите да функционираат правилно. Умереното консумирање на сок од цвекло може да помогне во одржување на оптимално ниво на калиум, бидејќи ако се прениски, може да се појави замор, слабост и грчеви во мускулите. Многу ниски нивоа на калиум може да доведат до опасни по живот абнормални срцеви ритами. Премногу високо ниво на калиум може да доведе до слични симптоми и да биде опасно по живот.

7. Спречува анемија

Цвеклото е богато со железо, суштинска компонента на црвените крвни зрнца. Без железо, црвените крвни зрнца не можат да носат кислород низ телото. Луѓето кои имаат ниско ниво на железо понекогаш може да развијат анемија со дефицит на железо.