Високите температури во лето се неизбежни, но постојат неколку начини со кои можеме да си го олесниме секојдневното функционирање и покрај летните горештини. Еве неколку совети кои треба да се почитуваат доколку сакаме полесно да се справиме со топлото време во лето:

Пиење течности: на граѓаните им се препорачува да го ладат своето тело и да пијат доволно течности бидејќи потењето губи повеќе течност, што доведува до дехидрација. Се препорачува да пиете негазирана вода, како и нискокалорични пијалоци без кофеин, алкохол и шеќер.

Пиење течности: треба да се избегнува престој на сонце меѓу 10. и 17. часот, особено децата, бремените жени, старите лица, срцевите пациенти и пациентите со хронични заболувања, додека луѓето кои работат на отворено треба почесто да одмараат, да се засолнуваат во сенка и да пијат течности на секои 30 минути.

Ограничете го движењето: во најтоплиот дел од денот, треба да избегнувате излегување на отворено и физичка работа.

Користете заштитни креми: се препорачува и редовно користење на производи со заштитен фактор.

Носење соодветна облека: граѓаните треба да носат лесна лесна облека од природни материјали и да ја штитат главата од сонцето.

Природно ладење на затворениот простор: просторот во кој живеат треба да се лади со користење на поладен ноќен воздух. Во текот на денот, тие треба да ги затворат прозорците и да ги спуштат ролетните и да исклучат што повеќе електрични уреди во куќата.

Внимавајте на возилата: особено се предупредува дека децата и животните не смеат да се оставаат во паркирано возило.