Концентрација на ПМ10 честички во воздухот измерена во 15 часот во Струмица изнесува 605 µg/m³ од дозволените 50 µg/m³.

Струмица во моментов е најзагадениот град во Македонија, иако постојано од власта се напоменува дека општината е гасифицирана, па и дека се спроведуваат серија на мерки против загадувањето.