Светската здравствена организација објави дефиниција за „продолжен ковид“, термин што се користи за да се опишат здравствени проблеми што ги доживуваат луѓето кои прележале коронавирус.

Научниците се уште работат на разбирање на овој синдром. СЗО го дефинира „продолжениот ковид“ како состојба со најмалку еден симптом што обично започнува да се појавува во рок од три месеци од почетокот на потврдената или веројатна инфекција со коронавирус и трае најмалку два месеца.

Симптомите на „продолжена ковид“ може да почнат за време на инфекцијата или да се појават по првпат откако пациентот ќе закрепне. Меѓу најчестите упорни симптоми се наведуваат замор, отежнато дишење и когнитивни проблеми. Други симптоми вклучуваат болка во градите, проблеми со чувството за мирис или вкус, мускулна слабост и брзо чукање на срцето. Состојбата на „продолжен ковид“ генерално има влијание врз извршувањето на секојдневните активности.

Студија од Универзитетот во Оксфорд, во која беа вклучени повеќе од 270.000 луѓе кои се заразиле со коронавирусот, откри најмалку еден симптом во 37% од случаите, при што симптомите се почести кај луѓето на кои им е потребна хоспитализација. Одделна студија од Универзитетот Харвард, која опфати повеќе од 52.000 луѓе кои имаа вирус и имаа благи симптоми на инфекција или беа асимптоматски, сугерира дека продолжените состојби на ковид може да бидат почести кај пациенти под 65-годишна возраст. Многу од симптомите на оваа состојба се пријавуваат дека исчезнуваат со текот на времето, без оглед на сериозноста на почетната форма на Ковид-19.