Правилното варење на сармата е пресудно за месото да биде добро сварено и да не остане сурово.

Подготовката на сармата е едноставна и може да се направи за нешто повеќе од половина час, но самото готвење трае малку подолго.

Потребни се најмалку три часа за да се свари сарма. Најпрво на силен оган сварете ја сармата додека не зоврие. Потоа намалете го огнот и продолжете да готвите на тивок оган уште два часа.

За време на готвењето редовно прелијте ја со вода сармата за да не испари течноста. Колку подолго ја варите сармата, толку таа станува подобра. Оставете ја сармата да отстои 20 до 30 минути пред да ја послужите и ќе бидете воодушевени од вкусот.

Откако ќе се свари сармата, нејзиниот вкус е уште подобар колку подолго стои, па можете да ја јадете неколку дена по готвењето. Важно е само правилно да се чува на ладно место, во фрижидер.