Се бори против слободните радикали одложувувајќи го процесот на стареење. Не влијае само на кожата, туку и на мускулите, кардиоваскуларните и репродуктивните системи. Тој е вистински крал на витамините. Тој е еден од најсилните антиоксиданти што влијае на нашето целокупно здравје. Исто така е важен и за плодноста на жената.

Што е витаминот Е?

Витаминот Е содржи токофероли и токотриеноли, кои се основни хранливи материи. Витаминот Е се додава во храната – обележан е со симболот E306, а неговите синтетички колеги се E307, E308 и E309.

Витаминот Е се раствора во мастите, т.е. се сладира во телото, не се излачува во урина и потта. Дневната потреба за витамин Е е 8 мг кај жени, 10 мг кај мажи, 6 мг кај деца.

Витамин Е – улогата во организмот

Неговата најважна функција е борбата против слободните радикали. Благодарение на витаминот Е, клетките стареат бавно. Покрај тоа, витамин Е влијае на:

 • згрутчување на крвта
 • мускулите
 • нивото на холестерол
 • ја поддржува овулација,
 • се грижи за развојот на фетусот

Што се однесува до неговиот ефект врз кожата, покрај тоа што го одложува процесот на стареење, витамин Е ја обновува, храни и го навлажнува епидермисот. Поради оваа причина тој е честа состојка во кремите, мастите и различните козметички производи за нега на кожата.

Извори на витамин Е

Не е тешко да му се обезбедите на телото вистинска количина, бидејќи обично се наоѓа во производите со растително потекло. Витаминот Е може да се најде во:

 • семки од сончоглед
 • семки од тиква
 • бадеми
 • ореви
 • кикирики
 • лешници
 • растителни масла
 • маслинки
 • спанаќ
 • авокадо
 • моркови
 • малини и капини, боровинки и суви кајсии

Витаминот Е се наоѓа и кај производи од животинско потекло – во млекото и млечните производи, како и во јајцата.

Недостаток на витамин Е иако многу редко се случува, може да доведе до општо слабеење на организмот, а покрај тоа и до:

 • опаѓање на косата
 • анемија
 • абортус
 • проблеми со плодноста
 • губење на мускулите
 • оштетување на нервите
 • проблеми со кожата

Вишок на витамин Е

Телото го елиминира вишокот на витамин Е, па затоа е тешко да се зборува за предозирање. Ако постои вишок на витамин Е, може да се манифестира како:

 • замор
 • мускулна слабост
 • главоболки
 • оштетување на видот
 • гастроинтестинални нарушувања

Витамин Е за време на бременоста

Лекарите на трудниците им препорачуваат витамин Е бидејќи е многу важен. Позитивно влијае на развојот на фетусот, видот на бебето, заедно со фолната киселина го намалува ризикот од оштетување на нервниот систем и вродени мани. Исто така, може да спречи абортус. Се разбира, дополнувањето не е секогаш потребно, бидејќи на многу жени им е потребна правилна исхрана. Дневниот услов за витамин Е кај бремени жени е 15-19 мг на ден.